“Mijn kleur zegt niets over mijn Nederlanderschap!”

30 september 2021

Controle op huidskleur aan de grens. In Nederland is dit, volgens een uitspraak van de rechtbank aan de Koninklijke Marechaussee, geen discriminatie. Een bizarre uitspraak!

Want wat betekent dit? 

Dit betekent dat iemand met een niet-witte huidskleur uit de rij mag worden gehaald als mogelijke niet-Nederlander, als een potentiële vreemdeling of als crimineel. Huidskleur kan, volgens de rechters (!), “een objectieve aanwijzing zijn voor iemands vermeende nationaliteit.” 

Controle Alt Delete

Actiegroep Controle Alt Delete maakte een statement over de zaak: “Denk aan iedereen van kleur die in Nederland woont. Denk aan alle mensen uit de tweeëndertig voormalige koloniale gebieden van Nederland die al heel lang hier wonen en die de Nederlandse nationaliteit hebben. Denk ook aan alle eerste, tweede, derde en vierde generatie mensen afkomstig uit het Middellandse zeegebied. Denk aan alle vluchtelingen die vanwege onderdrukking en discriminatie naar Nederland gevlucht zijn en hier een thuis gevonden hebben.” 

Landelijk PvdA Netwerk Diversiteit en Inclusie

De kleur van je huid zegt niets over je nationaliteit. Het Landelijk PvdA Netwerk Diversiteit en Inclusie wil dit extra benadrukken voor de Indische, Molukse, Surinaamse, Antilliaanse gemeenschappen in Nederland. Als daadwerkelijk iedere Nederlander meetelt is het belangrijk dat overal, in het land en aan de grens, mensen met een diverse taalachtergrond, cultuur, religie, migratieachtergrond, seksuele oriëntatie of genderidentiteit mee kunnen doen en helpen om Nederland in verbondenheid op te bouwen. Daarom steunen wij de oproep van Controle Alt Delete en tekenen wij de petitie. Doe je mee?

Teken de petitie hier: bit.ly/OokIkBenNederlander

#OokIkBenNederlander #StopEtnischProfileren 

Ondersteund en getekend door:
John Leerdam
Harry Balgobind
Elijah Alvares
Sarah Berends
Tanja Jadnanansing
Stephano Stoffel
Lutz Jacobi
Remy van Aanholt
Marion Ubbergen
Martin Winter